maandag 4 april 2011

La chemise Lacoste

Lacoste Li Xiaofeng
Limited Edition

De oorsprong van het wereldberoemde shirt met de krokodil ligt op de tennisbaan. Het werd rond 1930 ontwikkeld door de Franse tennisser René Lacoste en staat vandaag de dag bekend als 'poloshirt'. Aanvankelijk was dit sportshirt voor heren er alleen in wit, zonder krokodil, bedoeld om in te tennissen. Pas veel later maakten de kwaliteit, de veelheid aan kleuren en het groene krokodilletje shirt en merk tot een wereldberoemde klassieker. 




René Lacoste (1904-1996) werd geboren in een welgestelde familie. Zo kwam hij in aanraking met tennis, een sport die begin 20e eeuw was voorbehouden aan de elite. René had als jongetje een scherp verstand, maar een zwakke gezondheid. Toch moest en zou hij deze sport beoefenen. Daar deed hij alles voor, tegen de zin van zijn vader.

De tennisser Lacoste werd een legende. In de jaren 1920 behoorde hij tot de wereldtop. Hij won in 1925, 1927 en 1929 Roland Garros, twee keer Wimledon (1925 en 1928) en twee keer Forest Hills in de Verenigd Staten (1926, 1927). Als hij in 1923 op 19-jarige leeftijd in Boston de Davis Cup tegen Australië verliest, kopt een lokale krant 'Lacoste heeft gevochten als een alligator'. Dit geeft hem de bijnaam 'de krokodil'.

In de jaren '20 werd tennis gespeeld in een keurige, witte pantalon, een wit poplin overhemd met lange mouw en eventueel een pullover. Sommigen speelden met pet of baret en na de match droeg men een colbert over deze outfit. De kledingvoorschriften op de 'court' waren bovendien zeer streng. Er waren nog geen sportschoenen, laat staan tennisschoenen. Korte broeken waren onderdeel van het militaire tropenuniform, T-shirts of poloshirts bestonden nog niet.

Lacoste had vaak last van het feit dat de katoenen overhemden waarin hij speelde, teveel vocht opnamen. In warme streken zweette hij zijn hemd nat, in killere omstandigheden werd hij maar niet warm. Hij gaat op zoek naar een oplossing en zoekt die in de structuur van het materiaal. Zo ontwikkelt voormalig ingenieur en tennisster Lacoste een shirt met korte mouw, gemaakt van een nieuw katoenbreisel dat optimaal ventileert (ademt) en transpiratievocht opneemt dankzij de open structuur: piqué. Lacoste verschijnt ermee op de baan, wat tot een schandaal leidt, maar het probleem is opgelost en René Lacoste heeft zijn tweede succesvolle uitvinding gedaan (na de ballenschietmachine tijdens zijn ingenieursstudie).

In 1930 stopt Lacoste met proftennis. De reacties op zijn shirt, dat hij aan vrienden en bekenden had uitgedeeld, zijn dermate positief dat Lacoste het wil gaan produceren en verkopen, samen met vriend André Gillier (toen de grootse knitwear fabrikant in Frankrijk). Deze verfijnt het materiaal tot een dunne jersey piqué. Een andere vriend heeft inmiddels een logo ontworpen: de wereldberoemde lachende krokodil.
De combinatie hiervan wordt in 1930 voor het eerst geproduceerd, uitsluitend in wit: La Chemise Lacoste.

Vandaag de dag is de Lacoste polo nog altijd onveranderd verkrijgbaar, overal ter wereld. In de jaren tachtig liep het merk enorme schade op door de Oosterse imitaties die voor een habbekrats te koop waren. Maar Lacoste keerde terug met volledige kledinglijnen voor dames en heren, sport en casual. Accessoires, schoenen, parfum – allemaal met die tijdloze, lachende krokodil en met de klassieke piqué polo als middelpunt. In Zuid-Europa en de VS wordt de polo overigens gedragen door jong en oud, in de broek. In Nederland lijkt de voorkeur uit gaan naar los gedragen over de broek. Hoe dan ook: de Franse krokodil blijkt onsterfelijk.


René Lacoste

René Lacoste