Saint James Binic II |
De Franse wollen visserstrui ontstond aan de Normandische kust als praktisch kledingstuk voor vissers. Product en merk groeiden uit tot ware klassiekers.
De geschiedenis van de authentieke vissertrui begint in 1850, in het Normandische plaatsje Saint James, vlakbij de beroemde Mont Saint-Michel, de kathedraal op de rots die bij eb komt droog te staan. In Saint James begint Louis Legallais lokaal geproduceerde wol te spinnen en te verven, met als doel deze producten te verkopen aan fourniturenwinkels. Hieruit ontstaat later wollen ondergoed en dat is de oorsprong van de Bretonse, gestreepte vissertrui. Deze authentieke streep werd uniform onder marinematrozen; het streepmotief maakte hen zichtbaar in het water wanneer ze overboord waren geslagen. Legallais bouwt zijn wolbedrijf verder uit, met een prominente rol voor de gestreepte en andere visserstruien.
Vanaf de jaren 1950 vaart het bedrijf onder nieuwe leiding een nieuwe koers met als speerpunt de belangrijkste producteigenschap: het unieke, zeer strakke en bijna waterdichte breisel (en niet meer de typische Franse herkomst). Zo werd de trui die aanvankelijk werd gebreid voor zeevissers interessant gemaakt voor iedereen die weleens in de buurt van de zee actief was.Vanaf de jaren 70 gaat het bedrijf verder onder de naam TRICOTS SAINT-JAMES. De fabriek wordt uitgebreid, net als de collecties, die meer inspelen op de seizoenen. Zo wordt de positie van het bedrijf als producent van 100% wollen truien en jacks, verder versterkt. In 1994 breidt de fabriek verder uit naar een totaal oppervlakte van 11 vierkante kilometer, om zo de wereldwijde vraag aan te kunnen.
Productieproces en kwaliteit van de garens zijn nog altijd heilig bij de productie van een Saint-James kledingstuk. Garens worden gecontroleerd aan de hand van een reeks rigoureuze tests. Het breien zelf gebeurt elektronisch, maar nog altijd onder toeziend oog van deskundigen. Voor- en achterzijde, boorden en mouwen van een kledingstuk worden separaat gebreid, maar van dezelfde garens uit hetzelfde verfbad. De assemblage van het kledingstuk vergt ook nogal wat stappen, vooral als het om een jack gaat.
• Na het breiproces worden de onderdelen gestoomd en indien nodig op maat gesneden
• Dan volgt het aan elkaar stikken van de onderdelen, het aanzetten van knopen, cols, labels en logo's
• Inspectie per kledingstuk
• Knoopsgaten maken, Saint-James manufacturer's label plaatsten
• Strijken en eventueel ontpillen
• Verpakken in zak